Gjesteinnlegg – Charlotte har fått solvett

Må vel starte med å introdusere meg selv. Mitt navn er Charlotte, og jeg har fått solvett!

Helt siden Tuva var i Oslo og lærte om solariumets “mørke sider”, har hun altså oppfordret meg (og resten av Norges ungdom) til å gå samme vei som henne. Altså å ta mindre sol, eller helst slutte.

Må vel være ærlig og si at jeg egentlig ga blaffen i hele greia til og starte med, helt til jeg så hvor seriøst Tuva tok oppgaven. Den første uka etter Tuva kom hjem spurte jeg henne flere ganger om hun kunne være med på brun og blid bare for å holde meg med selskap mens jeg skulle ta sol, dette endte altså ikke med hell. Tilbakemeldingen var vel noe slikt: “Charlotte, du må slutte med å ta sol”, “Det skjer ikke” eller “Du ønsker faktisk å få kreft, ja”.. Til slutt ga jeg opp og lot henne heller fortelle meg litt om hvordan solariumet faktisk angriper kroppen min.

Etter at jeg hadde hørt på Tuvas forklaring, måtte jeg surfe litt på internett for å sjekke om det virkelig var så farlig med solarium som hun skulle ha det til. Da jeg kom inn på div. nettsider fikk jeg umiddelbart bakoversveis! Tenk at jeg faktisk har drevet med en form for “selvskading” i over to år. Kan ikke love dere at jeg aldri kommer til å ta sol igjen, men mitt forbruk kommer virkelig til og reduseres kraftig framover. I og med at jeg faktisk er i den kategorien som i høyere grad frarådes solarium, har jeg jo virkelig god grunn til det.

Her kommer en liste hentet fra Ung.no, som viser hvem som i høyere grad frarådes bruk av solarium.

♦ De under 18 år 
♦ De som aldri blir brune, eller som ikke blir brune uten å bli brent 
♦ De som er solbrente 
♦ De som har eller tidligere har hatt hudkreft eller de som har familie som har eller har hatt hudkreft 
♦ De med mye fregner 
♦ De med et stort antall eller unormale føflekker eller pigmentflekker
♦ De med naturlig rødt hår 
♦ De som i barndommen ofte har vært solbrent og som har hatt kraftige forbrenninger 
♦ De som bruker visse typer medisiner

Så hvis DU kjenner deg igjen i lista ovenfor, er kanskje en redusering av solariumsbruk ikke så dumt for deg heller!

Til slutt vil jeg bare spørre dere lesere om noe, har dere noen gang tatt sol mens dere har hatt noen form for sår på kroppen? For en stund siden gjorde nemlig jeg det, uten å tenke over det. Og det kjentes ut som om noen stakk ei nål ned i såret flere ganger mens jeg lå i solariumet! Noen som har opplevd noe lignende?

Mvh
Charlotte Salamonsen

Husk å stem på Tuva HER!

26 kommentarer

Siste innlegg